- Obecnie brak

Indeks: 119
Marka: Gardenplant.pl
Indeks: 210
Indeks: 117
Indeks: 194
Indeks: 103
Seler ‘Albin’ to tradycyjna europejska odmiana selera korzeniowego o wyjątkowo aromatycznych, kulistych bulwach i długich, jadalnych liściach. Miąższ nie ciemnieje po ugotowaniu, a smak – intensywny i korzenny – idealnie pasuje do zup, sosów i purée. Niezwykle zdrowy, łatwy w przechowywaniu i odporny – doskonały wybór do każdej kuchni i ogrodu!
Sadzonki wysyłamy od 27.03 lub we wskazanym nam po zakupie terminie.
Seler ‘Albin’ to nie tylko smak – to również bogactwo wartości odżywczych. Zawiera szerokie spektrum witamin (B1, B3, B5, B6, B11, C, E, K), minerałów (wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, selen, miedź i inne), a także błonnik i bardzo mało kalorii. Idealnie nadaje się do gotowania, blanszowania, pieczenia i duszenia – można go także dodawać do purée zamiast ziemniaków. Świetnie komponuje się z mięsem, rybami, warzywami korzeniowymi, przyprawami i ziołami, a nawet z owocami i produktami mlecznymi.
Typ: tradycyjna odmiana o długich liściach
Bulwa: mała, kulista, intensywnie aromatyczna
Miąższ: kremowy, jędrny, nie ciemnieje po ugotowaniu
Smak: intensywny, lekko korzenny, głęboko warzywny
Zastosowanie: zupy, purée, dania jednogarnkowe, dodatki, pasztety warzywne, zamrażanie i suszenie
Rozstaw: 30–40 cm między roślinami i 30–35 cm między rzędami
Stanowisko: słoneczne do lekko zacienionego, gleba żyzna, kompostowana
Zbiór: wrzesień–październik
Uwaga na przymrozki – seler źle znosi temperatury poniżej 10 °C i może „pójść w pęd”.
Regularne podlewanie – susza hamuje wzrost korzenia
Usuwaj chore liście (plamistość selera) by zapobiec chorobom grzybowym
Ochrona przed ślimakami na wczesnym etapie wzrostu
Przechowywanie: do 3–4 miesięcy w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu (np. piwnica)
Seler ‘Albin’ to wyjątkowa propozycja dla smakoszy i ogrodników – połączenie tradycji, aromatu i zdrowia w jednym bulwiastym bohaterze Twojej grządki.
Indeks: 273
Indeks: 543
Indeks: 274
Indeks: 545
Indeks: 542
Indeks: 544
Seler ‘Albin’ to tradycyjna europejska odmiana selera korzeniowego o wyjątkowo aromatycznych, kulistych bulwach i długich, jadalnych liściach. Miąższ nie ciemnieje po ugotowaniu, a smak – intensywny i korzenny – idealnie pasuje do zup, sosów i purée. Niezwykle zdrowy, łatwy w przechowywaniu i odporny – doskonały wybór do każdej kuchni i ogrodu!
check_circle
check_circle